Adventski praznici i adventski vijenci

Adventski vijenac

Wikipedia navodi da je Advent prvi dio liturgijske godine Rimokatoličke crkve, definiran 4 nedjelje prije blagdana rođenja Isusa Krista i razdoblje duhovne pripreme za Božić. Božićno vrijeme započinje prvog adventnog dana, a završava na dan Objave Gospodnje. U svakodnevnom životu priprema za Božić započinje tako što se napravi adventski vijenac, čišćenjem i ukrašavanjem stana.

Advent

Pod adventom podrazumijevamo razdoblje od četiri nedjelje prije Božića, rođenja Isusa Krista. Advent potječe od latinske riječi Adventus, što znači dolazak i odnosi se na dolazak Mesije – Isusovo rođenje. Došašće je važno razdoblje posebno za kršćane koji se duhovno pripremaju za početak blagdanskog, božićnog razdoblja. Adventski praznik obično može trajati od 27. studenog do 24. prosinca. Ovo razdoblje definirano je, kao što smo već spomenuli, iznad četiri adventske nedjelje.

Povijest adventskih praznika

Počeci adventa sežu u 4. stoljeće, kada se prvi put spominju nedjelje došašća. Nedjelje došašća, međutim, isprva nisu bile četiri, kao danas, već se slavi različit broj nedjelja, od dvije do šest. Točan broj adventskih nedjelja u četiri ustanovio je papa Grgur Veliki u 7. stoljeću.

Svaka od četiri adventske nedjelje ima svoje liturgijsko značenje. Prva nedjelja došašća potiče koncentraciju, drugu vrstu došašća treba obilježiti pokajanje, a treću radost. Posljednja četvrta nedjelja došašća govori o događajima neposredno prije Isusova rođenja. Adventsko vrijeme kulminira na Badnjak.

Tradicija i običaji tijekom adventa

Advent je povezan s nekoliko tradicija i običaja koji se poštuju do danas. Pa kakvi su oni?

Sveta Barbara

Ovaj običaj se veže uz blagdan Svete Barbare (4. prosinca), kada se sa stabala režu grančice koje mogu rasti do Božića. Grančica koja raste donijet će sreću obitelji a slobodnim djevojkama donijeti udaju.

Sveti Nikola

U doba došašća neodvojivo pripada i blagdan sv. Nikola (6. prosinca), koji poslušnoj djeci donosi slatkiše, a neposlušnima krumpir i ugljen. Ova tradicija nastala je u 10. stoljeću u Njemačkoj i još uvijek je vrlo popularna, ne samo među najmanjima. Kao i obično, Nikola hoda s anđelom i đavlom.

Poljubac ispod imele

Imela bi trebala donijeti sreću i Božji blagoslov obitelji, a prema keltskoj tradiciji i plodnost. Kod nas je poznata tradicija iznajmljivanja poljupca ispod imele, što je jamstvo da će se poljubljeni voljeti do sljedećeg Božića.

Adventni kalendar

Ovaj predbožićni običaj posebno je omiljen kod djece, koja rado čekaju Božić otvarajući adventski kalendar s raznim poslasticama. Adventski kalendar sastoji se od 24 polja, a od 1. prosinca svaki dan se otvara samo jedno.

Božićne jaslice u Betlehemu

Izgradnja Betlehema također je uobičajena praksa tijekom Adventa. Betlehemska izgradnja također je odlična aktivnost za duge zimske večeri, kada djeca i odrasli vježbaju svoje vještine. Betlehem može biti izrađen od papira, drveta ili raznih drugih materijala.

Adventski vijenac

U vrijeme adventskih praznika možda svatko ima adventski vijenac na stolu. To je najtradicionalniji i najrašireniji običaj povezan s djelićem povijesti.


Božićni vijenci

Nudimo Vam kvalitetne božićne vijence prikladne kao ukrase za stolove, vrata ili za kačenje bilo gdje na zidu. Adventski božićni vijenci dostupni su u raznim modernim dezenima: zeleni, bijeli, snježni ili s 3D iglicama koje se ne razlikuju od živih vijenaca.


Adventski vijenac

Adventski vijenac je možda najtradicionalniji simbol Adventa. Vijenac za advent s četiri svijeće koje se postupno pale tijekom četiri adventske nedjelje ima svoju povijest.

Originalni adventski vijenac bio je izrađen od drveta i imao je do 24 svijeće. Izradio ga je Johann Henrich Wichern, njemački teolog, pedagog i socijalni radnik, za djecu kojoj je poučavao. Stalno su ga pitala kada će biti Božić. Stoga im je odlučio svaki dan zapaliti po jednu svijeću, a kad sve svijeće na vijencu izgore, bit će Božić. Djeca su vijenac ukrasila grančicama i vrpcama u boji. Okrugli oblik vijenca trebao je simbolizirati vječnost i njegovu zelenu boju nadu.

Adventski vijenac kakav danas poznajemo ima četiri svijeće i trebao bi biti označen bojama. Tri svijeće trebaju biti ljubičaste ili plave, što simbolizira smirenost i pokajanje, a jedna svijeća, koja simbolizira radost i sreću, treba biti ružičasta.

  • Na prvu nedjelju došašća pali se prva svijeća ljubičaste ili plave boje, u spomen na proroke koji su navijestili Isusovo rođenje,
  • Na drugu nedjelju došašća palimo drugu ljubičastu ili plavu svijeću koja predstavlja ljubav i Isusove jaslice,
  • Na treću nedjelju došašća trebali bismo zapaliti ružičastu svijeću kao simbol radosti da je post skoro gotov
  • Četvrte nedjelje došašća pali se posljednja ljubičasta svijeća koja simbolizira mir i spokoj

Nesumnjivo je lijepo ne zaboraviti predbožićne tradicije i donijeti ih u svoje domove. Tradicionalni adventski vijenac možete jednostavno napraviti i sami dosta unaprijed kako biste bili spremni za adventsko vrijeme.

Želite li se nadahnuti izradom svog adventskog vijenca, pogledajte 16 sjajnih ideja za savršeni adventski vijenac.

Kupite adventski vijenac prema vlastitom okusu

Također možemo kupiti adventski vijenac. Tada sve što morate učiniti je smjestiti ga na za to određeno mjesto. Da bismo povećali željeni efekt, možemo odabrati i opciju da uzmemo gotov adventski vijenac i dalje ga sami ukrašavamo. Djelomično je to i igra i rezultat će zasigurno biti dobar, jer već imamo temelj za to. Kada se priprema adventski vijenac, ovo je najteži dio, koji zahtijeva znatna aranžerska iskustva od profesionalaca. Zelene grane treba staviti na osnovni vijenac od slame ili pletera tako da ga prekriju, ali tako da se očuva oblik vijenca tako da nema praznih prostora i istovremeno da grane ne strše previše.


Moderni božićni ukrasi

Moderni ukrasi za božićno drvce – 10 najboljih trendova ove godine

Iako se većina ljudi ne počinje baviti ukrasima božićnih drvca sve do predbožićnog adventskog razdoblja, božićni su trendovi određivani mnogo mjeseci prije toga…

drveno božićno drvce

10 savjeta za nesvakidašnje drveno božićno drvce

Jeste li umorni od tradicionalnog božićnog drvca, ali umjesto toga ne možete pronaći odgovarajuću alternativu? Imamo sjajan savjet za vas. Uz drveno božićno drvce zagarantirano  ćete ugodno oživjeti svoj dom…

Idi u trgovinu