Božićno drvce u posljednji trenutak? Ne ove godine!

Kupnja božićnog drvca

Razmišljate da li da kupite božićno drvce ove godine? U tom slučaju treba dobro unaprijed potražiti odgovarajuće drvce. Inače se lako može dogoditi da ovog Božića ostanete bez drvca.

Prošle sezone imali smo problema s isporukom robe, a to je u velikoj mjeri uzrokovano korona krizom, a ovoj situaciji nije pomogao ni zaglavljeni teretni brod u Sueskom kanalu. Više od jednog prodavača nadalo se da će sljedeće godine biti bolje, ali sve ukazuje da će problemi s isporukom robe i dalje biti prisutni.

Korona kriza

Glavni uzrok koji je pokrenuo problem s transportom robe bila je, ne čudi, korona kriza. Iako prodavači umjetnih božićnih drvca ne moraju naručivati ​​robu izravno iz Kine, 99% europskih i drugih proizvođača naručuje pojedine komponente za proizvodnju drvca iz ove zemlje.

A budući da znamo da se korona kriza u Kini ne shvaća olako, svakako ne čudi što se velike tvornice mogu zatvoriti, na temelju jednog ili dva zaražena zaposlenika, do dva tjedna. Isti problem javlja se i u kineskim brodarskim lukama, odakle roba odlazi u Europu u velikim kontejnerima. Samo da vam damo ideju, 121.000 kontejnera robe svaki dan napusti najveću kinesku luku. Kada luka bude zatvorena na dva tjedna, 169.400 kontejnera neće isplivati iz luke i kontejneri će se početi nagomilavati. I tu dolazi borba, borba za mjesta na teretnim brodovima. Svaki poduzetnik želi što prije imati svoju robu “kod kuće” te radi moguće i nemoguće stvari da kontejner s robom isplovi na more, jer je svjestan da put do Europe traje oko 30 dana od ukrcaja.

Time se brzo povećava vrijednost kontejnera i znatno poskupljuje putovanje robe. Za usporedbu, ako ste 2020. platili oko 2.000 dolara za veliki teretni kontejner, 2021. cijena jednog takvog kontejnera popela se na nevjerojatnih 17.000 dolara. To su se, naravno, europski proizvođači drveća morali odraziti na cijenu po kojoj preprodaju drvca. Na taj ih način, naravno, sami trgovci su prisiljeni na povećanje cijena, što ne godi ni njima ni njihovim kupcima.

Luka s kontejnerima

Nedostatak materijala za proizvodnju

Korona kriza povezana je i s nedostatkom materijala za proizvodnju. Trenutno je jedan od glavnih problema neusklađenost ponude i potražnje. Proizvođači nemaju od čega proizvoditi robu, u našem slučaju komponente za umjetna božićna drvca, jer im nedostaje materijala za njihovu izradu. Stoga im ne preostaje ništa drugo nego čekati, odgađati rokove i dizati cijene zbog povećanih troškova koje imaju.

Visoke cijene dostave

Nažalost, sve ukazuje na to da situacija s visokim cijenama prijevoza neće tako lako otići. Prema najnovijim glasinama u Kini, ponovno je doživjela velike centre zaraze koronavirusom i ponovno se približava zatvaranju tvornica i gradova.
Kao da to nije dovoljno, sadašnji sukob i sankcije između Rusije i Europe podigli su cijenu nafte, što će se odraziti i na cijenu transporta.
Možda se pitate zašto europske tvrtke ne koriste više željeznicu za prijevoz iz Kine. Nažalost, i ovaj transport je problematičan zbog aktualnog ratnog sukoba Ukrajine i Rusije.

Božićno drvce na brodu

Na što ni ne računamo

Spomenuli smo korona krizu, zatvorene tvornice ili luke, nedostatak materijala za proizvodnju, kao i razne razloge povećanja troškova prijevoza. Ali ono što nismo spomenuli, postoji bezbroj drugih scenarija koji se mogu dogoditi tijekom 30-dnevnog putovanja robe. Sjajan primjer za to je prošlogodišnji zaglavljeni teretni brod u Sueskom kanalu. Tko bi očekivao da nekoliko tjedana neće moći ukloniti zaglavljeni brod? Međutim, to nisu samo zaglavljeni brodovi. Teretni brodovi često doživljavaju jake oluje na moru, tijekom kojih kontejneri s robom mogu završiti u utrobi mora. Procjenjuje se da do 10.000 kontejnera završi na dnu oceana i mora svake godine. To je dosta, za ne?
Drugi scenarij vrijedan spomena su pirati. Dobro organizirane, naoružane skupine koje otimaju teretne brodove i posljednjih godina sve su u porastu.

Inflacija

Svake godine smo svjedoci rasta cijena robe, svih vrsta. Nažalost, to se odnosi i na umjetna božićna drvca. Proizvođači podižu cijene po kojima kupujemo robu, jer su prisiljeni plaćati više za materijal, proizvodne komponente, transport i energiju. To je doslovno “začarani krug”.
Ove bi se godine inflacija trebala popeti na 8%, što će, nažalost, svi osjetiti u svakodnevnom životu.
Ipak, smatramo da ako želite kupiti kvalitetno, umjetno božićno drvce koje će vam služiti desetljećima, bolje da ovu kupnju ne odgađate.
Ekonomski analitičari očekuju da će inflacija 2023. porasti na nevjerojatnih 14%. Iz tog razloga vjerojatno se ne isplati čekati i reći – “Sljedeće godine će biti jeftinije”.

Inflacija

Zbog nepovoljnog iskustva s kašnjenjem robe u prošloj godini, ove godine smo dosta unaprijed kreirali narudžbe od naših proizvođača kako bismo robu imali u našem skladištu na početku nove božićne sezone 2022. Ako tijekom Božića ne želite ostati bez drvca, pokušajte ga potražiti nešto ranije, možda čak i u najvećoj e-trgovini s božićnim drvcima: svijetdrveca.hr.


Možda će vas također zanimati:

Umjetno božićno drvce je ekološki lepši izbor

To je pristup modernoj životnoj filozofiji, načinu života. Hoćemo li upotrijebiti puno plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu ili ćemo u automobil baciti nekoliko vrećica za višekratnu upotrebu? Kupujemo li pročišćivače vode za svoje domove ili nosimo kućne plastične boce u gajbama koje bacamo (čak i ako se mogu reciklirati)? Otvaramo li ljeti prozore kad se noću zahladi, a danju ih zatvaramo ili stalno klimatiziramo domove? Kupujemo li umjetno božićno drvce koje svake godine ukrašavamo drugačije ili očekujemo da za naše zadovoljstvo izrežu živo drvce?

Pripremite se za Božić unaprijed: O čemu biste trebali razmišljati?

Svijet se neprestano mijenja. To se također odnosi na različita područja našega života. Najveći od njih dolaze uglavnom početkom nove godine i na Božić. Međutim, prošlogodišnji praznici razlikovali su se od prethodnih. Morali smo odustati od susreta s obitelji i prijateljima. Mnogi od nas nisu ih preživjeli sretno ili veselo. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovaj Božić provedete u miru i slozi.

Idi u trgovinu