Kako se brinuti za živo božićno drvce u saksiji

Živo božićno drvce u saksiji

Božićna drvca u saksiji postali su trend posljednjih godina i pristojna alternativa rezanim ili umjetnim božićnim drvcima. Prednost božićnog drvca u saksiji je što nakon božićnih blagdana može ukrasiti vaš vrt i ne morate ga baciti poput posječenog božićnog drvca.

Izbor živog božićnog drvca u saksiji

Danas trgovine imaju zaista široku paletu božićnih drvca u saksijama. Možete birati između svih četinjača: smreke, jele, borovi. Najpopularnije vrste božićnih drvca uključuju jelu Nordmanovu, koja se naziva i kavkaskom jelom, srebrnom smrekom i bodljikavom smrekom. Međutim, oni sporo rastući koji će vam dugo godina služiti kao božićno drvce, idealni su. Kada kupujemo samo drvo, vrlo je važno da obratimo pažnju je li drvo uzgajano u loncu od malih nogu i ima li savršeno razvijenu korijenovu koru. Takvo drvo može lako prevladati temperaturne oscilacije kojima će biti izloženo.

Kako se brinuti za živo božićno drvce u saksiji?

Živo božićno drvce u loncu može vam potrajati nekoliko godina. Međutim, ne zaboravite na činjenicu da drvo u saksiji zahtijeva više brige od običnih četinjača u vašem vrtu.

Aklimatizacija

Sam prijenos božićnog drvca izvana u unutrašnjost igra vrlo važnu ulogu u postupnoj aklimatizaciji božićnog drvca u saksiji. Kretanje mora biti postupno kako bi se drvo prilagodilo višim temperaturama. Ako se brzo premjesti, stablo bi moglo pretrpjeti toplinski udar, što bi moglo dovesti do brzog umiranja. Preporučuje se da drvo u saksiji premjestite u garažu, zimski vrt ili drugu neogrevanu prostoriju barem na tjedan ili dva. Nakon toga aklimatizirano drvce možete premjestiti u svoju dnevnu sobu ili drugu sobu u domu.

Odabir prikladnog mjesta

Odabirući pravo mjesto za božićno drvce u loncu, treba imati na umu da bi mu blizina izravnog izvora topline mogla naštetiti. Vrlo je važno da drvo bude postavljeno što dalje od kamina ili radijatora. Drvo u saksiji, kao i sve četinjače, preferira svijetlo okruženje, što se mora uzeti u obzir prilikom postavljanja.

Ne zaboravite zalijevati

Budući da je stablo u vašoj dnevnoj sobi izloženo toplijem i suhom okruženju i ne dobiva toliko vlage kao na otvorenom, važno je zalijevati ga barem svaki drugi dan. Mora se paziti da se drvo u loncu ne prelije, jer mu natopljeni okoliš također može naštetiti. Idealno rješenje je saksija s drenažnim rupama, zahvaljujući kojoj višak vode teče u pladanj.Premještanje nakon božića

Jednom kada se božićno drvce preseli na vanjsku površinu, aklimatizacija drvca opet igra važnu ulogu. Osiguravamo postupnu aklimatizaciju premještanjem stabla u nezagrijanu, svijetlu sobu, gdje ga ostavljamo jedan do dva tjedna. Poslije možemo drvo premjestiti na terasu ili ga posaditi u vrt.

Zaštita korijena

Kada premještate drvo na otvorenom, važno je osigurati njegov korijenski sustav koji bi mogao biti oštećen jakim mrazom. Preporuča se omotati posudu u kojoj je drvo zasađeno slamnatom ili jutenom podlogom. Jednako učinkovit način zaštite korijenskog sustava drveta od mraza je umetanje saksije u iskopanu jamu u vrtu.

Pogodno vrijeme za presađivanje

Ako je vaše drvce nekoliko godina u istoj saksiji, iglice počinju žutjeti ili iglice ostaju zakržljale i rijetke, vrijeme je da božićno drvce posadite u veću saksiju. Idealno vrijeme za sadnju četinjača je proljeće. Prilikom presađivanja uklonite korijensku kuglu s prvobitne saksije, korijene na rubovima izrežite vrtnim makazama i stavite drvo u veću saksiju. Ispraznite prazan prostor podlogom od četinjača, pritisnite i obilno ulijte. Na taj ćete način stvoriti idealne uvjete za zdrav rast drveta. Četinari ne trebaju puno gnojiva, pa ih je tijekom proljeća dovoljno gnojiti jednom godišnje granuliranim gnojivom.

Prodaja božićnih drvca u saksiji

Ne morate božićna drvca tražiti u saksiji, hortikulturi ili u velikim trgovcima poput Obi ili Mountfielda. Danas možete putem interneta naručiti i živa božićna drvca u saksiji, a kurir će vaše drvce donijeti izravno do vašeg doma.

No, ako se ne usudite brinuti o živom božićnom drvcu, za vas imamo i alternativu u obliku umjetnih božićnih drvca u saksiji, koja ih zahvaljujući savršenom obliku i dizajnu neće razlikovati od živih i trajat će vam desetljećima bez ikakve brige.


Za dodatnu inspiraciju u ukrašavanju pogledajte naše najnovije članke o tome kako ukrasiti božićno drvce ili moderne božićne ukrase – TOP 10 trendova za ovu godinu:

Božićna drvca ukrašena od strane naših kupaca

Božić ponovno kuca na naša vrata i možda svatko od vas polako razmišlja o tome kakvim će božićnim ukrasima i ukrasima koristiti ukrašavanje božićnog drvca. Danas već možete birati između velikog broja božićnih ukrasa i ukrasa raznih boja i dizajna. Ali kako kombinirati božićne ukrase? Koja je boja sada moderna i koji je ukras prikladan za svaku vrstu božićnog drvca? Ako i vi postavite ova pitanja, nadahnite se fotografijama naših kupaca koji su se pohvalili svojim najljepšim božićnim drvcima.

Idi u trgovinu