Živo božićno drvce – koliko dugo traje?

Živo božićno drvce

Mnogi se odlučuju hoće li nabaviti živo ili umjetno božićno drvce. Koliko dugo traje živo božićno drvce? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje si ljudi postavljaju prije nego što odaberu božićno drvce. Reći ćemo vam kako se pravilno brinuti za živo drvce kako bi trajalo što je duže moguće. Uostalom, nitko ne želi Božić provesti s osušenom božićnom „metlom“.

Kako odabrati živo božićno drvce

Morate biti vrlo oprezni kada kupujete živo božićno drvce. Želite li da vam drvce traje što dulje, svakako se odlučite za bor koji među četinarima traje najdulje.

Čak i kada kupujete drvce, morate obratiti pozornost na stanje drvca. Treba odabrati drvca koja dugo nisu bila sječena. Iglice trebaju biti svijetle boje i ne smiju ostati u ruci nakon izvlačenja. Važna je i težina drvca. Što je drvo teže, to je svježije. To je uglavnom zato što je svježa mladica još uvijek puna vode. Stoga slobodno pustite drvce da se razvije kada birate drvce.

Kako se brinuti za živo božićno drvce?

Ako ste se odlučili nabaviti živo božićno drvce, morate uzeti u obzir da ga ne možete okititi već početkom ili sredinom prosinca. Živo drvce vrlo je osjetljivo na toplinu pa se preporuča da ga stavite u grijani prostor neposredno prije Božića.

Kad živo drvce donesemo kući, dobro ga je spremiti samo u blago grijanu prostoriju, npr. u podrum, garažu ili hodnik, raspakirati ga i odrezati mu deblo za oko 2 cm. Zatim ga stavite u posudu ili stalak s vodom koju ćete redovito dolijevati.

Možete ga premjestiti u potpuno zagrijanu prostoriju, kao što smo gore spomenuli, do neposredno prije Božića. Međutim, također morate slijediti određena pravila. Za živo drvce morate naravno nabaviti stalak sa spremnikom za vodu i staviti drvce dalje od izvora topline (radijatora ili kamina) kako se iglice ne bi na vrijeme osušile.


Umjetna božićna drvca u saksiji

Božićna drvca u teglicama i posudama postala su omiljeni izbor naših kupaca. U ponudi imamo nekoliko vrsta ovih zanimljivih stabala. Možete birati između smreke i jele u saksiji. Zahvaljujući 3D iglicama od kojih su drvca izrađena, takvo drvce u potpunosti izgleda poput živog božićnog drvca u saksiji. Međutim, ne morate se brinuti da ćete ga zaboraviti zaliti ili da neće podnijeti vrućinu u vašem domu.


Kada okititi drvce i gdje ga odložiti?

U pravilu se božićna drvca kite nakon Tri kralja, 6. 1. Uz gore opisanu redovitu njegu, drvce bi do tog datuma trebalo ostati u relativno dobrom stanju. Naravno, može se dogoditi i da vam se drvce ranije osuši pa ćete morati pomaknuti vješanje božićnih ukrasa na neki raniji datum. A kako se riješiti osušene, žive jelke? Najidealnije rješenje je stablo staviti u kompost. Nažalost, realnost je takva da živa božićna drvca završe bačena u kontejnere.

Izvrsna opcija za one koji žele živo božićno drvce su živa drvca u saksiji, koja mogu uljepšati vaš dom tijekom cijele godine. Možete naučiti kako se pravilno brinuti za takva drvca u članku: Kako se brinuti za živo božićno drvce u saksiji.

Trajna zamjena za živo božićno drvce

Živo je pak živo! No, današnji proizvođači umjetnih božićnih drvaca već proizvode drvca koja se ne razlikuju od pravih. Riječ je o 3D i FULL 3D umjetnim božićnim drvcima, koja su doslovno vjerna kopija živih. Izrađuju se tehničarskim lijevanjem živih grančica od visokokvalitetnih PE materijala, što jamči njihovu savršenu imitaciju. Štoviše, s njima nema brige. Jelku možete rasklopiti i okititi u bilo kojem trenutku bez straha da će se osušiti i otpasti. Nakon Božića ga jednostavno možete vratiti u kutiju, gdje će čekati sljedeće blagdane. Jedina mana ovakvog božićnog drvca je nedostatak mirisa iglica. Međutim, ovaj problem možete lako riješiti ako u svoju vazu stavite nekoliko grančica živog četinara. Na primjer, umjetna božićna drvca mogu izgledati ovako.


Možda će vas također zanimati:

Umjetno božićno drvce, 5 prednosti koje zauvijek uvjeravaju

Umjetno božićno drvce, ili pak živo? Ako si svake godine postavljate isto pitanje, a ne možete se odlučiti koju vrstu božićnog drvca kupiti, pođite s nama i uvjerite se u prednosti koje će vam donijeti kupnja umjetnog drvca.

Živo božićno drvce naspram umjetnog – što se više isplati?

Božićno drvce nesumnjivo je jedan od najljepših simbola Božića. Svake godine mnogi od vas se pozabave pitanjem je li došlo vrijeme da se to promijeni. Ali da li nabaviti živo božićno drvce ili umjetno? Koje je ekološki prihvatljivije? Koje je pristupačnije?

Idi u trgovinu