Tradicija božićnog drvca: Kako je nastala?

Tradicija božićnog drvca, kako je nastala

Tradicija božićnog drvca poznata je u cijelom svijetu. Božić ne možemo ni zamisliti bez lijepo okićenog božićnog drvca, a ovaj tradicionalni simbol božića može dočarati nevjerojatno ugodnu atmosferu u našim domovima. No, znate li kako je zapravo nastala tradicija božićnog drvca i kamo sežu korijeni ove božićne znamenitosti.

Povijest božićnog drvca

Možda ćete se iznenaditi, ali ukrašeno božićno drvce isprva nije bilo povezano s krišćanstvom. Zelena boja grančica bila je simbol života i grančice su trebale odbijati zle vještice. Stavljenje ukrasa na drvce imalo je više žrtveno značenje, i pripisali su mu se čarobne kvalitete povezane s privlačenjem obilja usjeva za sljedeću godinu.

Najstariji spomen okićenog božićnog drvca je iz 1570. godine u Njemačkoj. Kasnije u djelu Johanna Wolfganga Goethea iz 1765. godine, možemo vidjeti spominjanje božićnog drvca kod njegovog strica, koje on opisuje.

Zato začetke božićnog drvca nedvojbeno nalazimo u Njemačkoj. Podrijetlo božićnog drvca izvorno su poduprli protestanti i luterani, koji su izašli iz odvajanja od većinskog kršćanstva. Protestanti su nam donijeli i tradiciju božićnih darova koju su uveli u 20. stoljeću kao poticaj djeci da poštuju post.

Ali ne možemo zamisliti originalna božićna drvca kakva ih danas poznajemo. Bila su skromno okićena, okićena samo svijećama, kasnije ukrasima od papira, staklenim ukrasima, ornamentima od suhog voća ili orašastih plodova.

Božićno drvce sa voćem

Klasična božićna drvca

Klasična umjetna božićna drvca od PVC grančica i dalje su vrlo popularna. Ova kvalitetna drvca imaju raznolik dizajn i izrađena su od nezapaljivih PVC materijala. Nudimo klasična božićna drvca u raznim varijacijama boja, a neke vrste nadopunjuju realistični češeri. Među klasičnim drvcima najpopularniji su posebno gusti borovi ili smreke s složenim PVC iglicama, što ih savršeno realistički oponaša.


Povijest ukrasa za božićno drvce

Originalna božićna drvca bila su ukrašena vrlo jednostavno i skromno, no s vremenom su se mijenjali i trendovi božićnih ukrasa. U SAD-u je 1882. godine uvedena prva električna rasvjeta za božićno drvce, koja je nevjerojatno brzo stekla popularnost među ljudima. Božićne lampice su do danas ostale osnova ukrašavanja božićnog drvca.

Godine 1889. Francuz Pierre Dupon patentirao je proizvodnju božićnih kuglica koje su se puhale iz finog stakla. U početku su božićne kuglice na drvcu bile samo jednobojne, ali su se kasnije počele proizvoditi u različitim bojama i s različitim šarama.

Početkom 20. stoljeća na tržištu su se pojavili ukrasi za drveće raznih oblika.

Božićna jelka sa svećicama

Kako danas sa ukusom ukrasiti božićno drvce?

Za kraj, donosimo vam inspiraciju za okićena božićna drvca od zadovoljnih kupaca koji su svoje božićno drvce kupili u e-trgovini svijetdrveca.hr.


Možda će vas također zanimati:

Kada postaviti božićno drvce?

Kada postaviti božićno drvce? Prema predaji, naši su preci postavilljali božićno drvce na Božić, 24.12. ujutro i cijela je obitelj sudjelovala u njegovom uređenju. Ukras drvca popratili su božićne pjesme, priprema tradicionalnih božićnih delicija i večera na Božić.

Savršeno ukrašeno božićno drvce, savjeti kako do toga

Božić se brzo bliži, a vi opet ne znate kako ukrasiti božićno drvce? Koji božićni ukrasi i kakav stil bi odgovarali, kojim ukrasima osvijetliti i u kojoj boji pristajati da biste dobili savršeno ukrašeno božićno drvce uz cijeli božićni ukras?

Moderni božićni ukrasi – TOP 10 trendova ove godine

Iako se većina ljudi ne počinje baviti ukrasima božićnih drvca sve do predbožićnog adventskog razdoblja, božićni su trendovi određivani mnogo mjeseci prije toga, jedan od njih su moderni božićni ukrasi. Proizvođači i prodavači modernih božićnih ukrasa predstavljaju najnovije hitove u ukrašavanju klasičnih drvca, kao i 3D božićnih drvca, za nadolazeći Božić svakog siječnja na najvećoj svjetskoj božićnoj izložbi u Frankfurtu.

Idi u trgovinu
Proslavite početak ljeta s nama, popusti do -15%
-15% na sve proizvode na zalihi
x