5 savjeta za istinski održiv i ekološki Božić

Ekološki božić

Volimo Božić, ali svatko tko je iole ekološki orijentiran s vremenom će pasti u depresiju zbog neekološkisti ovog blagdana. Radi se o rasipanju, rasipanju i nepotrebnom zatrpavanju stvarima koje nam uopće ne trebaju. U redakciji smo razmišljali kako bi naš Božić mogao biti manje neljubazan prema prirodi i održiviji. Imamo 5 savjeta za vas i obećanje da ćemo ih osobno pokušati slijediti.

1. Kupite drvce koje će vam trajati desetljećima

Što je ekološki? Umjetno ili živo božićno drvce? Mogli biste sami sebi reći, definitivno onaj živi. Zapravo se uzgaja kao ratarska kultura, tako da ne pljačkamo šume. Nakon Božića se usitnjava i baca na kompost. Ili će nas grijati u kaminu. No, je li stvarno tako?

Kad uzgajaju drveće, zauzimaju zemlju koja bi se mogla koristiti za uzgoj hrane. U njihovom uzgoju pesticidi se koriste za uništavanje korova, ali i za njihov rast i zaštitu od štetnika. Ni najljepše drveće ne možete uzgojiti bez zalijevanja. Ovaj proces traje 5 do 7 godina. Osim toga, stabla nam dovoze kamioni s velike udaljenosti, što je još jedan ugljični otisak koji stablo ostavlja za sobom. Još uvijek mislite da su plastični manje ekološki?

Umjetna drvca često se izrađuju od reciklirane plastike i također se mogu reciklirati na kraju svog životnog vijeka. Osim toga, trajat će vam cijeli život. Ja osobno doma imam umjetno božićno drvce staro 30 godina. I dalje je lijep i još uvijek ga koristimo. Dakle, ako kupite kvalitetno i bezvremensko umjetno božićno drvce, sasvim sigurno se ponašate dovoljno ekološki. Kladite se na 3D stablo ili puno 3D stablo. Bit će lijepo i za 20 godina.


Umjetna Božićna 3D drvca

3D umjetna božićna drvca HIT su posljednjih godina. Korištene 3D igle ne otpadaju i ne mogu se razlikovati od živih. Samo kod nas pronaći ćete više od 30 ekskluzivnih vrsta. Svako naše 3D drvce nudi prvoklasni izgled, oblik i savršenstvo boja.


2. Nabavite ukrase od bake ili ih napravite sami

Mnogi od nas podložni su potrebi kupnje novih božićnih ukrasa svake godine. ne čini to Izvadite bakino jer ove godine na boru je retro u modi. Oni koji imaju djecu kod kuće imaju još jednu mogućnost. S djecom stvarajte ukrase. Zapravo ih pravimo tijekom cijele godine. Ponekad izrađujemo mozaike od glačanih perli, ponekad stvaramo prekrasne figure od kartona, ukrase od filca ili moosgumija. Koristite ih kao ukrase za drvce. Ovako okićeno drvce najviše će razveseliti djeca i s pravom će biti ponosna na svoje komade. S ovim prekrasnim drvcem postat ćete i Instagram zvijezda. S onim komercijalno kupljenim ukrasima bit ćete samo još jedan od milijuna.

3. Zamotajte darove ekološki

Ambalažni papir, sve vrste vrpci i pločica s imenima veliki su teret za okoliš. Zamislite da ako svi u Slovačkoj dobiju samo 3 poklona, ​​to je 15 milijuna jednokratne ambalaže. Učinite to drugačije. Pogodno je zamotati dar u vrećice koje se mogu višekratno koristiti. Ako darove već zamatate zasebno, pokušajte koristiti papir koji se zapravo može reciklirati. Umjesto da koristite razne umjetne vrpce i vrpce, naučite origami trikove i tako ukrašavajte darove. I naučite kako omotati bez trake. Potrebno je samo malo vještine i treninga. Još je idealnije darove ne zamatati. Zašto ne! Ili uvedite jednu izdržljivu vrećicu ili veliku kutiju za svakog člana obitelji iu nju stavljajte sve njegove darove svake godine. Pletene košare i košare također će raditi na ovaj način.

4. Manje može biti više ispod bora

Ne pretjerujte s darovima. Dokazano je da je, primjerice, pretrpanost igračkama, a time i darovima, štetna za našu djecu. To ih čini nepažljivima i nezdravim materijalistima. Jednostavno smanjite količinu i kupujte samo razumne darove.
Kao odrasli, dogovorite se da jedni drugima nećete darivati ​​uopće, ili najviše jedan dar. Zanimljivi su i dogovori da sami sebi poklanjate jedan poklon i ne smije biti skuplji od 10€. Darivate li se u većoj obitelji, dogovorite se o pravilu da ne kupujete darove, nego dajte ono što već imate kod kuće, a možda vam i ne treba. Možete se posvetiti i elektroničkoj knjizi, zbog koje nećete morati kupovati novu knjižnicu, jer će vam stara postati mala. Ili si darujte jednostavno korisne darove, poput sezonske ulaznice za kazalište ili ulaznice za ljetni glazbeni festival.

5. Stol se ne mora savijati ni na Božić

Ogromno rasipanje činimo i kada je u pitanju božićni stol, ali i kuhanje i pečenje tijekom božićnih blagdana općenito. Iskreno, koliko na kraju bacite? A koliko te košta grižnja savjesti što se nisi kontrolirao i jeo…i udebljao se… Pristupi Božiću s razlogom, pa i kad su sve dobrote u pitanju. Ne morate napraviti 10 tečajeva, samo tri. Ne moraš peći tisuću dvjesta. Dovoljna su tri omiljena deserta. Možete ići i dalje i napraviti vegetarijanski ili čak veganski Božić. Ali to ovisi o svakome od nas, koliko daleko želimo ići i što si možemo priuštiti s obzirom na članove obitelji.

Svaka sitnica se računa

Nije važno možete li ispuniti sve točke na našem popisu ili samo jednu od njih. I taj se računa. Možda ćete sljedećeg Božića uspjeti napraviti još jedan korak naprijed. No, ne radi se samo o ekologiji. Bilo bi divno vratiti Božiću njegov izvorni smisao i dekomercijalizirati ovaj prekrasan obiteljski blagdan. Probaj! Nemojte reći da imate djecu i da oni to vide drugačije. Uostalom, u bilo kojem drugom trenutku možete im dati željeni dar i uzvratiti ljubav do koje im je najviše stalo na Božić.


Možda će vas također zanimati:

Pripremite se za Božić unaprijed: O čemu biste trebali razmišljati?

Svijet se neprestano mijenja. To se također odnosi na različita područja našega života. Najveći od njih dolaze uglavnom početkom nove godine i na Božić. Međutim, prošlogodišnji praznici razlikovali su se od prethodnih. Morali smo odustati od susreta s obitelji i prijateljima. Mnogi od nas nisu ih preživjeli sretno ili veselo. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovaj Božić provedete u miru i slozi.

Nećete razlikovati 3D umjetna božićna drvca od živih

3D umjetna božićna drvca najbolje su što možete kupiti danas. Ne samo da su vrlo izdržljiva i kvalitetna, već nećete razlikovati naša 3D umjetna božićna drvca od živih.

Umjetno božićno drvce je ekološki lepši izbor

To je pristup modernoj životnoj filozofiji, načinu života. Hoćemo li upotrijebiti puno plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu ili ćemo u automobil baciti nekoliko vrećica za višekratnu upotrebu? Kupujemo li pročišćivače vode za svoje domove ili nosimo kućne plastične boce u gajbama koje bacamo (čak i ako se mogu reciklirati)?

Kako se brinuti za živo božićno drvce u saksiji

Božićna drvca u saksiji postali su trend posljednjih godina i pristojna alternativa rezanim ili umjetnim božićnim drvcima. Prednost božićnog drvca u saksiji je što nakon božićnih blagdana može ukrasiti vaš vrt i ne morate ga baciti poput posječenog božićnog drvca.

Idi u trgovinu