Božićni punč – recept kako ga napraviti?

Božićni punč

Ukusan, vruć božićni punč bez sumnje pripada božićnom i adventskom vremenu. Ovaj slatki, tradicionalni božićni napitak ugrijat će vas, a ako ga pripremite kod kuće, zamirisat će vam i cijeli dom.

Iako je tradicionalni božićni punč prvenstveno alkoholno piće, možete pripremiti i božićni punč bez alkohola ili ukusan božićni čaj. Za vas smo prikupili najbolje recepte za božićni punč koji svakako morate probati.

Recept za pravi božićni punč

Sigurno ćete se zaljubiti u ovaj recept za božićni punč. Svjež je, ukusan i dovoljno jak da vam izmami osmijeh na lice. Što vam je potrebno za 4-6 porcija ovog domaćeg božićnog punča:

7dl – suho crno vino
2dl – ruma
2dl – vode
3dl – voćni ili crni čaj
120 g – granulirani šećer
3 kom – narančasta
2 kom – limun
3 kom – mandarine
cimet
klinčići

Prije svega cijedimo sok od voća, možemo komad sačuvati i staviti u čaše. Šećer karamelizirajte u loncu zagrijavajući ga i miješajući dok ne poprimi boju i postane tekuć. Zatim ga napunimo vodom. Masa će zašištati i sve će se stvrdnuti, pa lonac ponovno vraćamo na štednjak i miješamo dok ne dobijemo tekuću konzistenciju. Dodajte čaj, vino, rum, voćni sok, komadić cijelog ili prstohvat mljevenog cimeta i nekoliko klinčića. Ako kod kuće imate posebnu mješavinu začina za punč, možete upotrijebiti i nju. Zagrijte punč malo ispod točke vrenja i zatim ga ostavite sa strane kako alkohol ne bi ispario.
Punč ulijte u čaše kroz cjedilo i ukrasite ploškama voća ili zvjezdastim anisom.

Božićni punč od bijelog vina

Božićni punč ne mora biti samo od crnog vina. Od bijelog vina možete skuhati i ukusan božićni punč. Kako to učiniti? Imamo odličan recept za božićni punč za osam osoba. Trebat će vam:

1l – bijelog vina
1 vrećica – voćni čaj
150 ml ruma ili rakije
700 ml – voda
3PL – med
1 kom – cijeli cimet
mješavina za kuhano vino
pola limuna
5 kom – mandarine i drugo voće po ukusu

U lonac stavite vodu, mandarinu i sok od limuna. Umiješajte cijelu vrećicu začina za vino i štapić cimeta. Zakuhajte smjesu na štednjaku i dodajte vrećicu čaja. Smjesu zasladite medom. Zakuhajte i ulijte vino i rum. Ponovno zakuhajte i kratko kuhajte. Gotov punč procijedite kroz sito. Ulijte u čaše, dodajte kolut mandarine i voće po ukusu.

Recept za bečki božićni punč

Želite li kući prenijeti atmosferu bečkih božićnih sajmova? U tom slučaju svakako isprobajte jednostavan recept za bečki božićni punč. Što će vam trebati za to?

1l – crnog vina
0,3l – vode
0,07l – rum
0,2 l – sok od naranče
75 g – šećera
1 kom – cimet

Postupak za ovaj božićni punč je vrlo jednostavan, u lonac uspite šećer i pustite da se karamelizira na štednjaku uz stalno miješanje. Zatim dodajte vodu, sok od naranče, crno vino, rum i cimet. Sve zajedno promiješajte i maknite sa štednjaka neposredno prije točke vrenja. Ukusan bečki puč možemo natočiti u čaše. Od navedenih sastojaka dobit ćemo otprilike 8 porcija.

Bezalkoholni božićni punč

Samo zato što ne pijete alkohol ne znači da ne možete uživati ​​u ukusnom božićnom punču. Donosimo vam recept za božićni punč bez alkohola koji će vam se sigurno svidjeti. Navedena količina dovoljna je za 4 porcije.

400 ml – crni čaj
250 ml – sok od jabuke
250 ml – sok od naranče
100 ml – voda
1 kom – narančasta
1 kom – mandarina
2 kom – jabuka
2 kom – cimet
1 žlica – sok od limuna
Klinčići, zvjezdasti anis
1 PL – grožđice
1 PL – sušene brusnice
Med ili šećer

Naranču narežite na ploške. Ogulite mandarinu i narežite pojedinačne mjesece na kriške. Jabuku operite i narežite na kockice. U lonac stavite sve začine (cimet, klinčić i zvjezdasti anis), dodajte crni čaj, vodu, sok od naranče i jabuke. Pustite da prokuha. Zatim dodajte nasjeckano voće, grožđice i sušene brusnice. Promiješajte i kuhajte oko 10 minuta. Na kraju možemo zasladiti medom ili šećerom po ukusu i odmah poslužiti.

Recept za dječji božićni punč

Čak i vaši mališani mogu uživati ​​u ukusnom božićnom punču. Skuhajte im odličan dječji božićni punč u čijem izradi mogu sudjelovati. Tako ćete imati zajedničku predbožićnu aktivnost kuhanja božićnog punča uz ukusnu nagradu na kraju. Navedeni sastojci dovoljni su za 4 porcije.

0,5 l – voćni čaj
0,5 l – sok od jabuke
½ kom – limun
½ kom – naranča
2 žličice – med
Božićni začin
komadići voća

Zagrijte voćni čaj sa sokom, dodajte sok od limuna i naranče, klinčiće, cimet i med. Također isporučujemo sjeckane komadiće bilo kojeg voća, npr. Kuhamo jabuke, mandarine, kruške, naranče i sve zajedno.

Dječiji punč
Dječiji punč

Božićni čaj

Niste ljubitelj božićnog punča? Nema veze! Imamo i recept za ukusan božićni čaj koji će vas također ugrijati tijekom dugih zimskih večeri. Za 6 porcija božićnog čaja trebat će nam:

1l – vode
3 kom – limun
6 žličica – šećera
2 kom – narančasta
6 cl – cejlonski čaj
klinčići

Listiće čaja stavimo u cjedilo ili filter za čaj, prelijemo kipućom vodom i kuhamo oko 5 minuta. S opranih limunova ostružite koru i zajedno s kockicama šećera stavite u čajnik. Polovicu naranče narežite na kriške, koru uokolo probušite klinčićima i također stavite u čajnik. Stavite kuhalo za vodu na stol i napunite ga čajem, sokom od limuna i naranče. Pustite da malo odstoji pa poslužite. Ako želite dodati alkohol, preporučljivo je koristiti 2 žlice Cointreaua ili Grand Marniera.

Božićni čaj
Božićni čaj

Božićni pečeni čaj

Odličan savjet za vruće božićno piće je božićni pečeni čaj. Možete ga pripremiti jako jednostavno. Trebat će vam:

2 kg – voća
250 g – šećera
1 kom – limun
3 PL – meda
Začini

Od voća su prikladne jabuke, kruške, jagode, trešnje, šljive – svježe ili smrznute, kao i sitno bobičasto voće – aronija, oskoruša, malo đumbira. Šljive se mogu i sušiti. Budući da se radi o božićnom čaju, od začina ćemo koristiti cimet, klinčiće, anis, zvjezdasti anis ili ga zamijeniti začinom za medenjake.
Voće narežite na kockice, pospite šećerom, začinima, prelijte sokom od jednog limuna i pecite na 180 stupnjeva. C 35-40 minuta. Kad je voće zamrznuto – pecite kraće vrijeme. Tek nakon pečenja dodamo med, promiješamo i vruće punimo u čaše. Zatvorimo ih i stavimo naopačke na pola sata. Pečeni čaj traje kao kompot.


Priprema čaja od preprženice: 3 žličice preprženog ploda staviti u čašu i preliti kipućom vodom.

Pečeni čaj

Također bi vas moglo zanimati:

5 savjeta kako ukrasiti božićni vijenac

Božićni vijenac za vrata ili stol odličan je ukras koji upotpunjuje cjelokupni božićni ugođaj i ima višestruku namjenu. Možete ga jednostavno staviti na stol ili jednostavno objesiti iznad kamina, na zid ili čak na ulazna vrata.

Božićni ukrasi, ne propustite njihove TOP trendove!

Može se reći da je Božić pred vratima. Blagdani mira, božićni ukrasi, radosti i obitelji. Ali kako se izdvojiti iz gomile i biti u trendu čak i tijekom Božića? Kako bismo vam olakšali što više, donosimo vam savjete o TOP trendovima s božićnim ukrasima!

Božićni ukrasi – napravite ih sami!

Kreativnog ste duha i želite izrađivati ​​ručno rađene božićne ukrase? Donosimo vam sjajne ideje kako božićni ukrasi mogu biti jednostavno izrađeni iz udobnosti svog doma. Nije ništa teško. Zahtijeva samo malo vještine, kreativnosti i jednostavan materijal za izradu, koji svatko može pronaći kod kuće. Prema našoj inspiraciji, izrada božićnih ukrasa bit će vam laka posla.

Idi u trgovinu