Najljepši Advent u Hrvatskoj

Najljepši advent u Hrvatskoj

U Hrvatskoj vam ne treba kalendar da znate kako se bliži Božić. Svjetleće dekoracije na svakom uglu, male kućice pune suvenira s blagdanskim motivima te zamamni mirisi kuhanog vina i fritula, znakovi su da je Advent već tu.

Koja mjesta u Hrvatskoj posjetiti dok traje Advent, teško je odlučiti, jer svako od njih ima svoju čar. Za koju god lokaciju se odlučite ili barem provirite u adventsku atmosferu putem naših kamera, osjetit ćete pravi adventski ugođaj.

1. Advent u Zagrebu – Osjetite svetlost

Paljenjem prve adventske svijeće 27. studenog na Manduševcu započeti će Advent u Zagrebu, a nakon toga će se zapaliti i lampice na Zrinjevcu te otvorenje programa na Platou Gradec. Program višestruko nagrađivanog Adventa te novogodišnjih događanja će trajati do 7. siječnja 2023. Ove godine najveću pozornost privlači povratak Ledenog parka na Tomislavcu. Djecu će sigurno razveseliti tradicionalni program u Zoološkom vrtu, a odrasle Advent zagrebačkih obrtnika u prolazu Matice hrvatskih obrtnika.

2. Advent u Rijeci – paljenjem lampica počinje blještavi Advent u Rijeci

Advent u Rijeci traje od 26.11.2022. – 08.01.2023. Pripremljeno je više od 100 programa. Otvorenje Adventa započinje paljenjem prve adventske svijeće na Koblerovom trgu te paljenjem 12 kilometara božičnih lampica na Trsatskoj gradini. Trsatsku gradinu kao zasigurno najčarobnije mjesto koje privlači veliki broj ljudi, kao i drugu godinu Adventa kod kazališta, u Verdijevoj ulici gdje će uz ugostiteljsku ponudu biti postavljena i pozornica na kojoj će biti izvedeno oko 30 glazbenih programa.

3. Advent u Zadru

Blagdanski šušur, vrhunska gastronomija i tradicionalna domaća blagdanska jela te obilje dobre glazbe i događaja, očekuju Zadrane i brojne turiste tijekom 45 dana programa Adventa u Zadru. No najveći spektakl očekuje se u četvrtak 24. studenoga velikim koncertom u 20.30 sati na Trgu Petra Zoranića svečano otvoriti ovogodišnji Advent u Zadru. Pravu božićnu bajku možete doživjeti u atriju Palače Cedulin gdje će u prigodno uređenom i osvijetljenom prostoru biti postavljene jaslice u prirodnoj veličini. Blagdanskom ugođaju pridonijet će i klizalište, sanjkalište i skijalište na Višnjiku.


Bijela Božićna drvca i snježna umjetna Božićna drvca

Bijela božićna drvca i snježna umjetna božićna drvca vrelom su NOVINOM posljednjih godina. Uz pomoć najnovijih tehnologija, slojevi nezapaljivog umjetnog snijega postupno se nanose na grančice ili cijelo drvce. Savršeno imitira pravi snijeg. Na taj se način primjenjuju na klasična drvca, a također i na 3d drvca. Najnoviji sustav primjene garantira da snijeg ne pada sa drveća. Tijekom početnog istezanja grančica oslobađaju se neuhvaćeni dijelovi snijega. Zahvaljujući našim drvcima stvorit ćete neopisivu atmosferu snježnog Božića u svom domu.


4. Advent u Splitu

Tradicionalnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu na Đardinu, u subotu, 26. studenog, službeno se otvara Advent u Splitu. Predivne Prokurative imaju bogat program – mnoštvo koncerata te klizalište, gastronomska ponuda na 8 kućica. Nova je lokacija i stadion Stari plac na kojemu će se održati Spleat Advent. Ovdje je naglasak na gastronomskoj ponudi, a event organiziraju vlasnici poznatih splitskih restorana.

5. Advent u Dubrovniku – Dubrovački zimski festival

Dubrovnik je još 2014. godine pokrenuo Zimski festival, manifestaciju koja se održava od kraja studenog do početka siječnja. Bogati program dubrovačkog Adventa počinje u subotu 26. studenog paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete koja će kroz narednih 40 dana upotpunjavati čaroliju ovogodišnjih blagdana. Božićni sajam postavljen je na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, na kojem će se predstaviti tradicijski obrtnici koji će izložiti svoje rukotvorine, božićne ukrase, ali i ugostiteljsku ponudu božićnih kolača i slastica.


Možda će vas još zanimati:

10 savjeta za nesvakidašnje drveno božićno drvce

Jeste li umorni od tradicionalnog božićnog drvca, ali umjesto toga ne možete pronaći odgovarajuću alternativu? Imamo sjajan savjet za vas. Uz drveno božićno drvce zagarantirano  ćete ugodno oživjeti svoj dom. Donosimo vam 10 nadahnjujućih savjeta kako napraviti takvo drvce. Sve što vam treba je doza kreativnosti i spretnosti.

Adventski praznici i adventski vijenci

Wikipedia navodi da je Advent prvi dio liturgijske godine Rimokatoličke crkve, definiran 4 nedjelje prije blagdana rođenja Isusa Krista i razdoblje duhovne pripreme za Božić. Božićno vrijeme započinje prvog adventnog dana, a završava na dan Objave Gospodnje. U svakodnevnom životu priprema za Božić započinje tako što se napravi adventski vijenac, čišćenjem i ukrašavanjem stana.

Savršeno ukrašeno božićno drvce, savjeti kako do toga

Božić se brzo bliži, a vi opet ne znate kako ukrasiti božićno drvce? Koji božićni ukrasi i kakav stil bi odgovarali, kojim ukrasima osvijetliti i u kojoj boji pristajati da biste dobili savršeno ukrašeno božićno drvce uz cijeli božićni ukras?

Idi u trgovinu